April 22, 2019

PA SHQIPTAR SKA MAQEDONI.!

PA SHQIPTAR SKA MAQEDONI.!

NGA: ZUDI XHELILI

Politika e aleancave joparimore mbi platformen e pansllavizmit i kishte acaruar dhe helmuar tej mase mardhenjet nderetnike ,keshtu ne vitin 2001 filloi lufta ne Maqedoni.Shqiptaret per kete lufte,edhe ne si aktiviste ishim te pregaditur ne çdo aspekte meqense te gjitha aktivitetet e me parshme ishin ne drejtim te asaj qe te krijohen kushte me te mira per popullin shqiptar ne maqedoni.

Lufta rezultoi me hapjen e negociatave ne Oher,ku perfaqesuesit shqiptar dolen me kerkesa te arsyeshme,racionale,duke i dhene edhe njeher shansin per te mbijetuar Maqedonia.Keshtu qe duke respektuar integritetin dhe sovranitetin e Maqedonise perfaqesuesit shqiptar kerkuan te drejta dhe jo teritore.pikat kryesore qe e sollen paqen ne Maqedoni;

–PERDORIMI I GJUHES SHQIPE –PERFAQESIMI ADEKUAT DHE I DREJTE TE SHQIPTAREVE NE INSTITUCIONET E SISTEMIT. —DECENTRALIZIMI I PUSHTETIT DHE NDARJA TERITORIALE – sot kemi situata tjera,kemi kriz te thelle politike si rezultat i mos realizimit te MO dhe si rezultat i kriminalizimit te sistemit.
Pra shqiptaret duhet te kerkojne alternativa te reja per te siguruar barazi te plot me palen sllave ne Maqedoni.!

Related posts